Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

 


Πλατεία Ηρώων (πλατεία Ψυρρή) 1835. Ο Άγιος Αθανάσιος, (αριστερά) ένας από τους δεκάδες κατεδαφισμένους βυζαντινούς ναούς των Αθηνών επί Βαυαροκρατίας και Εκσυγχρονισμού. Ο συγκεκριμένος κατεδαφίστηκε το 1835.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Τρία χρόνια αργότερα, δευτέρα πρωί, 26 Ιανουαρίου 1859, λίγο πριν τις 10. Δύο άντρες και μία γυναίκα περπατάνε στους στενούς δρόμους και τα σοκάκια της εμπορικής συνοικίας του Ψυρρή. Προορισμός τους η νεοχαραχθείσα πλατεία Ηρώων, εκεί όπου μέχρι πριν 3 χρόνια στεκόταν ο Άγιος Αθανάσιος με την ξύλινη στέγη. Στη θέση του ναού έχει πλέον ανεγερθεί ένα οίκημα όπου και στεγάζεται η δημοτική αρχή.

Μπαίνοντας στο κτήριο ο ένας από τους δύο άντρες ζητάει να δει τον ληξίαρχο. Τον ενημερώνει ότι είναι ο ιερέας της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής και ότι την προηγούμενη Κυριακή είχε τελέσει τον γάμο του άντρα και της γυναίκας που τον συνοδεύουν. Ο δήμαρχος και ληξίαρχος του Α΄ και Β΄ Τμήματος της πόλεως των Αθηνών, Γεώργιος Σκούφος, ανοίγει το «Βιβλίο Γάμων Α΄-Β΄» και με τα δυσανάγνωστα γράμματά του ξεκινάει να συμπληρώνει την πρώτη από τις λευκές σελίδες του βιβλίου:

Σήμερον, την εικοστήν έκτην τού Μηνός Ιανουαρίου του έτους χιλιοστού οχτακοσιοστού πεντηκοστού ενάτου, ημέραν της εβδομάδος Δευτέραν και ώραν δεκάτην προ Μεσημβρίας, ενεφανίσθησαν ενώπιον εμού του Ληξιάρχου του πρώτου και δευτέρου τμήματος Γεωργίου Σκούφου, της πόλεως Αθηνών, της επαρχίας Αττικής, ο ιερεύς Ιωάννης Ι. [...] και οι σύζυγοι Στυλιανός Μ. και Φρατζέσκα Θ. Ρ. [...] και εδήλωσαν ότι [...] ο ειρημένος Ιερεύς ετέλεσεν εν τη κατά την ενορίαν της Ζωοδόχου Πηγής κειμένην οικίαν του Στυλιανού Μ., τον γάμον αυτών καθ’ όλας του Νόμου τας διατάξεις και τους εκκλησιαστικούς τύπους.

Το νεότερο, εντυπωσιακό μέγαρο του Δημαρχείου δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά την πλατεία Κοτζιά. Κατασκευάστηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου και ανήκει στον αυστηρό νεοκλασικό ρυθμό. Επί της Πλατείας Ψυρρή, είχε αποφασιστεί το 1862 η δημιουργία Δημοτικής Αγοράς η οποία τελικά δημιουργήθηκε στην περιοχή των Αέρηδων, στην Ρωμαική Αγορά, και η οποία κάηκε για να αρχίσει να κτιζεται το 1878 τελικά νεώτερη, η Βαρβάκειος, στην οδό Αθηνάς. Ολοκληρώθηκε το 1886.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις