ΠΛΑΚΑ: Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

Η Οθωμανική Αθήνα ήταν χωρισμένη σε διακριτές συνοικίες ομοιογενούς πληθυσμιακής σύστασης. Όπως εξ άλλου και όλες οι πόλεις κατά την Οθωμανική περίοδο.

Η Αθήνα είχε την Ελληνική συνοικία της στην οποία κατοικούσαν και παλιές βυζαντινές οικογένειες, (όπως η Οικογένεια τής Αγίας Φιλοθέης Μπενιζέλου ή του Ραγκαβά), την Τουρκική, την Αρβανίτικη στην είσοδο τής πόλης από την περιοχή Μακρυγιάννη, την Αιγυπτιακή (Γύφτικη) κοντά στο Θησείο (η οποία έδωσε τήν θέση της στην Εβραϊκή) και τών Αιθιόπων στην περιοχή του Αρείου Πάγου. 

Η Αρβανίτικη συνοικία βρισκόταν κοντά στην Πύλη τού αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος μάλιστα με μια επιγραφή διαχώρισε την Παλαιά Αθήνα, τού Θησέα, από την καινούργια, έξω από τα τείχη, όπου βρίσκει κανείς το Στάδιο, το Ολυμπιείο, την πηγή Καλλιρόη (παρά τήν Αγία Φωτεινή) κλπ. Από εκεί εξ άλλου γινόταν ακόμα και επί τής εποχής του Αποστόλου Παύλου η πρόσβαση στην Αθήνα από το λιμάνι του Φαλήρου, μέσω τής περιοχής Αναλάτου (Νέας Σμύρνης) όπου βρισκόταν και το πρώτο πηγάδι με ανάλατο, πόσιμο νερό (παρά το ναΐδριο των Αγίων Θεοδώρων) όπου εικάζεται πως ο Παύλος συνάντησε και τον βωμό προς τον Άγνωστο Θεό

Η είσοδος λοιπόν στην Παλιά Αθήνα γινόταν από μια από τις πέντε (ή επτά) οθωμανικές πύλες του τείχους τού Χατζή Αλή Χασεκή. Το κτίσιμο τού τείχους ήταν επιβεβλημένο λόγω τών συνεχών ληστρικών επιδρομών τών Τουρκαλβανών στην πόλη. Και μάλιστα συντελέστηκε και καταστροφή πολλών μνημείων διότι χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό. Μέχρι και ο βυζαντινός μοναστηριακός ναός του Σωτήρος Λυκοδήμου (επί της οδού Φιλελλήνων) κινδύνεψε ενώ τα μοναστηριακά κτίρια κατεδαφίστηκαν.

Στην Αρβανίτικη συνοικία βρίσκεται και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, παλαιό μετόχι του Σινά (το οποίο εξασφάλιζε ασυλία από τους Μουσουλμάνους) και ο Άγιος Δημήτριος, (πλησίον του Μνημείου του Λυσικράτους - Μονής Καπουτσίνων) στον οποίο διακόνησε και ο Αθανάσιος Διάκος

Η επωνυμία Πλάκα, προέρχεται από το Αρβανίτικο Plak, που σημαίνει Παλιά (Αθήνα). Και επειδή αποτελούσε μια από τις βασικές εισόδους στήν Πόλη, η Plak > Πλάκα επικράτησε να προσδιορίζει όλη την περιοχή της Παλιάς Αθήνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις