Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΩΣ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΙΟ Β'


Ο Θωμάς Παλαιολόγος (1409–1465) ήταν ένα από τα τα παιδιά του Εμμανουήλ Β' Παλαιολόγου  και της Σέρβας Έλενας Δραγάτση (1372-1450), μετέπειτα μοναχής. Γνωστής και ως Αγίας Υπομονής, της οποίας η κάρα μεταφέρθηκε αργότερα στο σπήλαιο του Αγίου Παταπίου στο Λουτράκι.

Η μεταφορά της κάρας της Αγίας Υπομονής στην Κόρινθο εξηγείται και από το γεγονός ότι οι τρείς γιοί της ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ'  Παλαιολόγος  (1405-1453), τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, και οι δύο Δεσπότες τού Μωρέα: Ο Θωμάς και ο Δημήτριος (1449–1460). O Θωμάς είχε το Θέμα της Αχαΐας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία) ενώ ο Δημήτριος την Κορινθία, Αργολίδα και την Λακωνία. Πλήν της Μεθώνης, της Κορώνης και του Ναυπλίου που ήταν ήδη Ενετικά. 

 

Μεταξύ των δύο αδελφών υπήρχε διχοστασία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν οι Τούρκοι. Και ο μεν Δημήτριος θεώρησε πως η πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν να συμφιλιωθούν ως υποτελείς στον Σουλτάνο, ο δε Θωμάς προσέβλεπε, ματαίως, σε βοήθεια από τον πάπα Πίο Β'


Μεταξύ των κινήσεων που έκανε ο Θωμάς υπό αυτό το πνεύμα ήταν η αποστολή αντιπροσώπων και αργότερα και η επίσκεψη αυτού του ιδίου στον Πάπα. Μάλιστα σε ένδειξη φιλίας παρέδωσε στον Πίο Β την προερχόμενη από την Πάτρα κάρα του Αγίου Ανδρέα. 


Η επίσκεψη του Θωμά στο Βατικανό, συνέπεσε και με την κατασκευή του αγάλματος του Αποστόλου Παύλου. Ψηλός και ωραίος στην όψη, ο Θωμάς αποτέλεσε το μοντέλο του καλλιτέχνη για το έργο αυτό. Πέθανε και ετάφη στην Ρώμη, ο τάφος του όμως αναζητάται. Η παράδοση όμως της κάρας ή και των λειψάνων του Αγίου Ανδρέα απεικονίστηκε στον τάφο του Πίου Β', ο οποίος ενταφιάστηκε στο Βατικανό. 

Αργότερα ο τάφος μεταφέρθηκε στον νεοσύστατο ναό (1650) του Αγίου Ανδρέα della Vale, στην Ρώμη, τον οποίο έκτισε η Δόνα Costanza Piccolomini της Αραγονίας και Δούκισσα του Amalfi, γόνος της οικογενείας του πάπα Πίου Β'. 

Στον καθεδρικό ναό του Amalfi διατηρούνται από το 1208 και άλλα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, κλεμμένα από την Κωνσταντινούπολη κατά τις σταυροφορίες του 1204.


Στο μεταξυ η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της οικογενείας του να καταφύγουν στην Ενετικές κτήσεις της Πελοποννήσου (Μεθώνη) και στην συνέχεια στην Ρώμη. 

Μεταξύ αυτών και η κόρη του Θωμά,  Ζωή (1449-
1503), της οποίας ο πάπας  ανέλαβε την κηδεμονία. Λίγο αργότερα, τα γεωπολιτικά συμφέροντα του πάπα Παύλου Β' την προώθησαν ως νύφη του Ιβάν Γ' της Ρωσίας με σκοπό την μεταστροφή των Ρώσων στον Καθολικισμό. Πράγμα που δεν συνέβη.

Χάρη στην Ζωή Παλαιολογίνα (η οποία μετονομάσθηκε σε Σοφία, ώστε να παραπέμπει στην Κωνσταντινούπολη), ο Ιβάν απέκτησε τον τίτλο του Καίσαρα (εκ παραφθοράς, Τσάρος) και η Ρωσία τον βυζαντινό δικέφαλο ως σύμβολό της.


Η Ζωή ήταν εγγονή της Αγίας Υπομονής και γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού. 

H κάρα του Αγίου Ανδρέα επεστράφη από τους Καθολικούς στην Πάτρα το 1964












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις