ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Τα ερείπια του ανακτόρου του Διοκλητιανού στην Νικομήδεια.

Η Νικομήδεια (σήμερα Izmit) ιδρύθηκε το 712 πχ από Μεγαρείς (όπως και το Βυζάντιο) και το αρχικό της όνομα ήταν Αστακός. Καταστράφηκε ολοσχερώς από τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Λυσίμαχο και ξανακτίστηκε το 264 πχ από τον Νικομήδη Α, τον Φιλέλληνα, ντόπιου ηγεμόνα της Μυσίας. Κατά πάσα πιθανότητα ο Νικομήδης ήταν εκείνος ο βασιλιάς που προσπάθησε να αγοράσει από την πόλη της Κνίδου το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Πραξιτέλης, προσφερόμενος να απαλλάξει την πόλη από το δημόσιο χρέος της.

Η χριστιανή συζυγος του Διοκλητιανού Prisca 

During Roman rule, and especially during the rule of Diocletian, Christianity was already peacefully spread so that even the Emperor's wife Prisca was a Christian  as well as jer daughter of Valeria, who was the wife of Emperoros Galerius. (The well-known one, from the Rotunda, the Arch and the Palaces of Thessaloniki who executed St Dimitrios). Both were executed for being Christians by the claimant to the throne Licinius, in the Roman Agora of Thessaloniki, and their bodies were thrown in Thermaikos gulf. 

Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΟΥ 303

Ο εναγκαλισμός τών δύο τυράννων, Διοκλητιανού και Γαλέριου, πεθερού και γαμπρού, στην Νικομήδεια.

Η κορύφωση των διωγμών ειχε να κανει με εκδηλώσεις λατρείας κατα την εορτή των Terminalia δηάδη την παραμονη της πρωτοχρονιάς του Νεου Έτους που ηταν τελος Φεβρουαρίου (για αυτό και ο Σεπτέμβιος λεγεται Εβδομος / sept ή ο Δεκέμβριος Δεκατος, ενώ υπήρχαν μεχρι και χριστιανικές μητροπόλεις στην Γαλλία που εορταζαν την πρωτοχρονιά τον Μάρτιο). 

Galeria Valeria.
H χριστιανή κόρη τού Διοκλητιανού
και συζυγος του Γαλέριου,

Ο Διοκλητιανός ως δεισιδαίμων είχε ενα επιτελείο από παγανιστες ιερείς και οιωνοσκόπους (as seen on TV). Το αγχος του για σωστες αποφάσεις βαρυνε κυριως το παγανιστικο ιερατείο, το οποίο με την σειρά του για να δικαιολογηθεί ισχυριζόταν ότι αδυνατούσε να πάρει από τους "θεούς" σωστή "προφητεία" γιατί εμποδίζονταν από την λατρεία τών χριστιανών. Ως αποτέλεσμα ο Διοκλητιανός διεταξε την ισοπεδωση του νεοκτιστου χριτιανικού ναού της Νικομήδειας και το καψιμο όσων βισκονταν μεσα. Η Ορθοδοξη Εκκλησία αναφερει ως ημερομηνία του μαρτυρίου στις 28 Δεκεμβρίου, περίοδο των Χριστουγέννων. 

Το φρικτό έγκλημα του τυράννου είχε αποτέλεσμα την εξέγερση μερους του πληθυσμού. Πυρκαγιά ξέσπασε και έκαψε μερος των Ανακτόρων. Φυσικά θεωρήθηκαν ως ένοχοι οι χριστιανοί αλλά και ευνούχοι και αλλοι από το προσωπικο του παλατιού οι οποίοι και εκτελέστηκαν. 16 ημερες αργότερα νεα πυρκαγιά ξεσπασε στην Νικομήδεια. Ο Διοκλητιανός την εγκαταλείπει ως μη ασφαλή πόλη για την Ρώμη. Το μακελειό κατά δεκάδων χιλιάδων χριστιανών πολιτών στο βωμό της δεισιδαιμονίας ειχε ομως ξεκινήσει. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις