Ο ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 


ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Επανιδρύθηκε το 1602 επί Οθωμανών με άδεια επισκευής παλαιοτέρων ερειπωμένων κτισμάτων, αγνώστου παλαιότητας. Ο θρύλος θέλει την αρχική ίδρυση κάπου μετά το 960 μχ.από τον Νικηφόρο Φωκά.

Η οικογένεια Νάσι

Από το 1566 και μετά, η Άνδρος, όπως και ολες οι Κυκλάδες παραχωρήθηκαν στον Πορτογαλλοεβραίο Μεγαλοτοκογλύφο Joseph Nasi - Gracia - Mendes, ο οποίος εισέπραττε τα χαράτσια για λογαριασμό του Σουλτάνου προσθέτωντας ακόμα μεγαλύτερο πλούτο στον ήδη υπάρχοντα. Πλούτο που απέκτησε η οικογένειά του και στην Ιβηρικη Χερσόνησο επί Αραβοκρατίας σε βάρος των Χριστιανών. Πράγμα που αποτέλεσε την αιτία διωγμού όλων των Εβραίων από την Ισπανία και την Πορτογαλία μετά την απελευθέρωσή τους από τους Άραβες. 

Ο Νάση εχει τόσο χρήμα ώστε να εξαγοράσει τον Σουλτάνο, να εγκατασταθεί στην Οθωμανική κυβέρνηση, να συμβάλλει στην εκδίωξη των χριστιανών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και την εγκατάσταση εβραϊκών πληθυσμών στις περιουσίες των χριστιανών. Αλλοιώνοντας φυσικά την πληθυσμιακή σύσταση της μεγαλούπολης.

Ο Νάση ευθύνεται επίσης για την κατάληψη της Κύπρου με μισθοφορικό στρατό από τους Βενετούς, και την παράδοση της Μεγαλονήσου ως δώρο, στον Σουλτάνο. 

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Ο Μητροπολίτης Κέας και Θερμιών, αρχιδιακονος τού Γρηγόριου του Ε' στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Ιάσιο
Κατά την Επανάσταση του 1821 ο μοναχός του καστρομονάστηρου Νικόλαος ΡούσσοςΜητροπολίτης Κέας και Θερμιών (Κυθνου) και τέως αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ ευλόγησε τον στρατό τού Αλέξανδρου Υψηλάντη, κοινώνησε τον ίδιο, του περιέζωσε το ξίφος, και προσφώνησε το στράτευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Ιασίου.


Ο εξ απορρήτων ευνοούμενος του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε', εκ μοναχών Μητροπολίτης Κέας και Θερμιών οποίος κήρυξε την Επανάσταση στο Ιάσιο, ενώ ο προϊστάμενός του δήθεν την είχε και κατ' ουσίαν αφορίσει. 
Προσφιλές επιχείρημα μεταξύ Αριστερών, Νεοφιλελεύθερων, Ελευθεροτεκτόνων, Νεοπαγανιστών και μελών της Ιουδαϊκής Κοινότητας  


Κατά την διάρκεια του Αγώνα η Μονή συνεισέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά και οι μοναχοί της είχαν ενεργό συμμετοχή σε αυτόν. Ενώ χρηματοδότησαν και την ίδρυση του Καϊρείου Ορφανοτροφείου. 

Σύμμφωνα με τον Αμβρόσιο Φραντζή την επαναστατική σημαία στην Άνδρο σήκωσαν πρώτοι οι μοναχοί Νικόλαος Σκόρδος, Καλλίνικος Μαθάς και Αμβρόσιος Κράλλης

Μετά την απελευθέρωση, η Μονή, συγκεντρώνοντας πάνω από 5 μοναχούς κατόρθωσε να διασωθεί από τους Βαυαρούς αλλά και τους νέους φοροεισπράκτορες - τοκογλύφους της χώρας, τους διαβόητους Ρώτσιλντ, που υφάρπαξαν την κινητή και ακίνητη περιουσία των μονών με προσχημα το τοκοφλυφικό δάνειο το οποίο επέβαλλαν στην Ελλάδα. 



Στην μονή βρισκεται και ο τάφος και το κελί του καταδιωχθέντος και εξόριστου από Φραγκόψυχους, π. Χριστοφόρου - Παπουλάκου. Ενώ στο χωνευτήρι του νεκροταφείου βρεθηκαν μυροβλίζουσες κάρες αγιων ή μαρτυρων μοναχών, από τον π. Αέτιο, τέως ιδιοκτήρη Ροκ μπαρ. Για αυτο και η συγκεκριμένη μονή δεχθηκε τις επισκεψεις του Τζιμη Πανούση, της Δήμητρας Γαλάνη και άλλων. Ο Αέτιος εχει κτισει μονος του και τον σπηλαιωδη ναίσκο του Αγίου Αντωνίου στην Πάρνηθα, παρά την Μονή Θεοτόκου Νταρδιζας, πάνω από τις Αχαρνές. 


Ο Ηγούμενος και δεινός μάγειρας της Μονής, π. Ευδόκιμος, με τον Τζιμη Πανούση. Πάνω αριστερά ο π. Αέτιος, τέως μπαρμαν, που ανακάλυψε μυροβλίζουσες καρες στο χωνευτήρι της μονής κατά την διαρκεια ανακάινισης του κοιμητηριακού ναού. 

Οι πατέρες της Μονής με την Δήμητρα Γαλάνη. 

Οι μυροβλίζουσες κάρες από τις δεκάδες του χωνευτηρίου του κοιμητηριακού ναού. Το άνοιγμα της καταπακτής μετά από χρονια, η ευωδία που ερχοταν απο εκεί, εκανε τον Αέτιο να ανοιξει τρύπα στο τοιχωμα του χωνευτηρίου όπου πετάγονταν τα οστά χύδην κι να ανακαλύψει οτι όντως καποιες κάρες μυροβλιζαν. Παραβρέθηκα εντελώς "τυχαία" στον κοιμητηριακό ναό την ίδια ώρα με μια οικογένεια Ανδριωτών εξ Αθηνών, η οποία ως εθελοντές είχαν συμμετάσχει στην διαδικασία έρευσης και  ανακομιδής τών λειψάνων, και μας περιέγραφαν τα γεγονότα με δάκρυα συγκίνησης. 


Δεύτερη "συγκυρία": Συνέπεσε να επισκεφθώ την Μονή με τον Μητροπολίτη Σύρου, ασυνόδευτο και χωρίς επισημότητες. Και όταν τον ρώτησα αν θα δώσουν στο θέμα την δέουσα δημοσιότητα η απάντηση ήταν πως όχι. Για να μην πεταχτούν τα μαργαριτάρια στα γουρούνια της τηλεόρασης (δική μου ελεύθερη απόδοση) και εξευτελιστεί το θέμα. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις